Energiek leven en werken

Energiek leven en werken

Bij een chronische aandoening, krijg je bijna altijd een energiebeperking cadeau. Gratis en voor niets. 

Als je aangeeft bij je arts dat je de vermoeidheid erger vindt dan de pijn, krijg je als reactie ‘tja, daar kunnen we niets aan doen, leer er maar mee leven’. Maar niemand vertelt je hoe.

Familie en vrienden begrijpen je niet écht. Ze bedoelen het waarschijnlijk goed en dat weet je stiekem ook wel. Maar die opmerkingen ‘iedereen is wel eens moe’ of ‘ga dan een keer op tijd naar bed’ doen meer pijn dan dat ze helpen.

Op je werk worstel je er ook mee. Wat kun je nog wel en hoe geef je je grenzen aan? Zonder dat je alleen nog als de patiënt wordt gezien, want daar zit jij helemaal niet op te wachten. 

Niemand leert je hoe om te gaan met je energiebeperking, tot nu… 

Met deze online training leer je anders met je energie om te gaan. Nog te vaak wordt gezegd ‘dan moet je gewoon wat minder doen’. Maar is minder doen voor jou wel de oplossing? Wat ons betreft niet. Wij willen voluit leven met chronische aandoeningen!

Wat is voor jou dan wel de oplossing? Daar is geen pasklaar antwoord op, maar in deze training ga je jouw antwoord zelf ontdekken door de opdrachten bij de training te maken. 

Start met jouw stap naar een Energiek Leven

Je energiek voelen

Je wil weer energie hebben voor leuke dingen en niet steeds afspraken afzeggen

Begrepen worden

Je wil begrepen worden door je collega's en mensen om je heen (en je eigen vermoeidheid begrijpen)

Grip op je vermoeidheid

Je wil de keuzes maken in plaats van dat je gezondheid voor jou bepaalt

Wanneer je mee doet aan de training...

De online training Energiek Leven en Werken gaat jou helpen aan een energieker leven dat bij jou past en jij dus ook vol houdt. 

Online training Energiek Leven en Werken

De training bestaat uit 9 modules met verschillende lessen. De lessen zijn opgebouwd uit video’s, tekstuitleg, vragen en opdrachten. De opdrachten werk je zelf uit in het werkboek dat je erbij krijgt, je energieplan. Op die manier werk je aan wat voor jou belangrijk is en heb je altijd je eigen plan om op terug te vallen. 

Daarnaast krijg je toegang tot de online community, waarin je tips met andere deelnemers kunt uitwisselen en we elkaar motiveren om door te gaan. Wij gaan samen zorgen dat jij weer een energiek leven hebt, op je werk en thuis.

Start vandaag met jouw energieke leven

online training

Basis

97
  • In 9 modules naar een energiek leven
  • Toegang tot de online community
  • Je eigen energieplan

Plus

297
  • Alles uit de basis
  • 1,5 uur begeleiding via videobellen of live in Utrecht
  • Begeleiding geldig tot half jaar nadat je de training bent gestart. Jij kiest het moment
Aanbevolen

Veelgestelde vragen

En de antwoorden...

‘Energiek leven en werken’ is opgebouwd uit 9 modules. Elke module bestaat uit verschillende, korte lessen. Bij de lessen zitten herkenbare voorbeelden van andere mensen, tips, reflectievragen en opdrachten. Sommige lessen hebben ook een video. 

Bij de training hoort ook een werkboek met alle opdrachten. Zo bouw je stap voor stap aan jouw persoonlijke energieplan. Na afloop van de training heb je zo een mooi naslagwerk met jouw sterke kanten, energiebronnen en valkuilen. Fijn om regelmatig op terug te grijpen! 

De training begint het met formuleren van jouw doel: wanneer is deze training voor jou geslaagd? En hoe ver sta je daar nu vanaf? Daarna ga je stap voor stap aan jouw persoonlijke doel werken.

Eerst leer je alles over wat energie is en hoe energie werkt als je gezond bent. Een deel van jou is nog steeds gezond en hoe beter je dat kunt gebruiken, hoe meer energie je krijgt. Ook leer je hoe je meer energie kunt krijgen door slim gebruik te maken van je omgeving.

Bij ziek zijn horen helaas ook energiebeperkingen. Hoe preciezer je je beperkingen kent, hoe beter je je mogelijkheden kunt benutten. Stap voor stap omschrijf je jouw energiebeperking zo precies mogelijk, en ontdek je manieren om met deze beperking toch dingen voor elkaar te krijgen door maatwerkoplossingen.

Tegen een grens aanlopen hoort er ook bij. Hoe voorkom je dat, wanneer doe je het expres wel? Hoe herstel je sneller van die botsing met de spreekwoordelijke muur? En hoe maak je andere duidelijk wat jouw grenzen zijn? Omdat veel mensen hiermee worstelen, hebben we hier een aparte module over gemaakt.

Vermoeidheid is een complex probleem. Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben. Een negatieve spiraalontstaat makkelijk. Hoe kun je die voorkomen en doorbreken? We gaan ook op zoek naar positieve spiralen. Zonder moeite zorgen die dat het ‘vanzelf’ steeds een beetje beter gaat.

Na deze lessen heb je heel veel ideeën om meer energie te krijgen. Waar begin je? Je maakt een plan van aanpak op maat voor jouw wensen en jouw mogelijkheden. Zo breng je jezelf in een positieve spiraal.

Energiek leven gaat daarna door. Soms krijg je een terugslag. Maar nu weet jij wat je moet doen om over deze hobbel heen te komen. Energiek leven is een manier van leven. Na afloop van de training beheers je dat helemaal!

Veel trainingen focussen op positief denken en je conditie verbeteren. Deze training gaat ervan uit dat jouw energiebeperkingen net zo hard en echt zijn als een gebroken been. Een gebroken been los je niet op met positief denken, en ook niet met je conditie verbeteren. Zo simpel is een vermoeidheidsprobleem ook niet op te lossen. Het zit niet tussen je oren, en vaak is het ook geen conditieprobleem.

Je leert in deze training hoe je meer energie kunt krijgen en hoe je de energie die hebt optimaal kunt inzetten. Wat er precies voor jou nodig is, is maatwerk. Je maakt daarom stap voor stap je eigen energieplan, helemaal op maat voor jouw wensen en mogelijkheden.

Je doorloopt de training in je eigen tempo. We schatten dat je de training in twee tot drie maanden doorloopt. 

In deze periode ga je ook aan de slag met de handvatten en tips die je krijgt. 

Het gedachtegoed uit het boek ‘Energiek leven’ is de basis van deze training. Boek en training gaan over energiek leven en hoe je dat kunt doen met jouw chronische aandoening(en). De aanpak van de training is veel praktischer. Met reflectievragen, tips en opdrachten waarmee je direct aan de slag gaat. Ook besteed de training veel aandacht aan lastige situaties op je werk, terwijl dit in het boek minder aandacht krijgt. 

Dat kan zeker. Als je andere vragen hebt over werken met een chronische aandoening of als je liever 1-op-1 werkt, dan kan Astrid je helpen. Plan daarvoor een gratis adviesgesprek in. Dan denkt Astrid met je mee op welke manier ze je kan helpen. 

Je kunt kiezen uit basis of plus. Bij het plus pakket hoort 90 minuten videobellen met Astrid als begeleiding. Als je gestart bent en je wil toch graag de begeleiding erbij is dat geen probleem. Stuur even een e-mail naar astrid@reumawerkt.nl en het wordt geregeld.  

Dat ligt aan jou. Ben jij helemaal tevreden met hoe energiek leven je nu hebt? Dan heeft de training weinig toegevoegde waarde.

Maar als je deze vraag stelt, dan vind je waarschijnlijk sommige dingen lastig. De praktische opdrachten uit de training helpen je een keuze te maken uit de strategieën en leren je om de strategieën toe te passen.

Over de makers

De training Energiek leven en werken is een samenwerking van Lottie van Starkenburg – expert energie – en Astrid van de Nieuwenhof – expert werken met chronische aandoeningen.

Lottie van Starkenburg

profielfoto Lottie van Starkenburg, auteur Energiek Leven

Lottie van Starkenburg heeft zelf ruim twintig jaar ervaring met energiek leven met verschillende aandoeningen. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, een uitgebreid CV als patiënt. Daarop staat onder andere een verkeersongeval met zware hersenschudding als gevolg, een bevalling met ernstige complicaties en verschillende auto-immuunziektes. 

Desondanks, of dankzij al die ervaring, leeft zij energiek. Ze is gepromoveerd sterrenkundige, moeder van twee kinderen, en werkt als adviseur en toezichthouder in de zorg onder het motto ‘gids in eigen-zinnig leven’. Ze is auteur van het boek “Energiek Leven”. 

Astrid van de Nieuwenhof

Astrid van de Nieuwenhof heeft zelf ruim 10 jaar ervaring met verschillende reumatische aandoeningen. Door een aanrijding in 2010 stond haar leven op de kop. 

De eerste jaren was het zoeken, zoeken naar balans, alles willen doen wat ze daarvoor ook deed. Tegen grenzen aan lopen en merken dat dat niet de oplossing is. 

Door het gevecht te stoppen met de vermoeidheid, won ze juist de strijd. 

Nu jaren, en verschillende opleidingen later, begeleid ze anderen met een reumatische aandoening om mét reuma ook een leuk en energiek leven te hebben.  

×