Drie vragen die jij wil stellen tijdens een sollicitatie om te kijken of jij er wil werken

Een sollicitatie is geen éénrichtingsverkeer, waarbij je op je knieën moet gaan e n smeekbedes moet doen om ergens te mogen werken. Als je wel die houding aanneemt, ben je ook niet bepaald interessant voor een werkgever. Vergelijk het met een date. Die vent die heel wanhopig op zoek is naar een relatie… doe maar niet, toch? 

Kijk je liever de video?  

Sollicitatie is tweerichtingsverkeer

Tuurlijk, bij een sollicatiegesprek komen er vaak meerdere kandidaten op gesprek en hoop je dat je gekozen wordt. 

Maar je hebt zelf ook een keuze. Wil ik bij deze werkgever werken, ja of nee? 

Hoe kom je daar dan achter? Op de eerste plaats, volg je gevoel. Je gevoel is er niet voor niets. 

Daarnaast kun je, door de juiste vragen te stellen, ook meer te weten komen. 

 

Wat is voor jou belangrijk?

Je kunt nou eenmaal met reuma tegen wat beperkingen aan lopen op je werk. Of anders gezegd: als je werk aan het aantal basisvoorwaarden voldoet, kun jij prima je werk doen. Breng eens in kaart wat die voorwaarden voor jou zijn. 

Het helpt als je op een rijtje zet waar je tegen aan loopt en wat daarbij belangrijk is voor je. Voor sommige is dat een klein team met een informele sfeer, voor anderen juist een groter team, zodat werk makkelijk overgedragen kan worden. 

Afhankelijk van jouw voorwaarden kun je gerichter vragen stellen. Hieronder een aantal voorbeelden. 

 

1. Een rondje lopen om af te wisselen

Heb je veel last van stijfheid? Dan is lang zitten niet echt heel fijn. Even een rondje wandelen helpt vaak. 

Maar solliciteer je bij een bedrijf waar het heel normaal is om boterhammetje achter de computer weg te eten, dan wordt dat toch lastig. Of je moet heel stevig in je schoenen staan. En lekker wars kunnen zijn van alle regels die er gelden. Maar of je er heel gelukkig van wordt… 

2. Werken er meer mensen met een chronische aandoening?

Alleen al hoe ze daar op reageren zegt heel veel. Reageren ze heel afwijzend? Soms weten ze het echt niet. Dat kan natuurlijk. 

Maar ook positief, juist als ze het wel weten, zegt dat ook veel. Misschien komen ze wel regelmatig bij elkaar om te horen van elkaar waar je tegenaan loopt of wat juist goed gaat, wat kun je leren van elkaar. Kan het bedrijf kleine aanpassingen doen die voor jullie handig zijn. 

Weten ze het niet of zeggen ze geen anderen in dienst te hebben met een chronische aandoening. Hoeft niets te betekenen hè… zeker bij kleine bedrijven is de kans ook gewoon kleiner. 

3. Ben je onderdeel van een groter team?

Je kunt nou eenmaal een keer een mindere dag hebben (niets menselijk is je vreemd met je reuma). Zit je in een kleiner team en wordt de stapel werk alleen maar groter als je er een dag niet bent? Of kan het werk verdeeld worden over een groter team en gaat het toch door. 

Ook hier, bedenk goed waar je zelf prettiger bij voelt. Kleiner team kan betekenen dat het informeler is. Maar dat hoeft niet per se. 

Dit blog ben ik begonnen met welke vragen je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek, maar zijn meteen ook heel goed om in de voorbereiding al mee te nemen. Heb je een toffe vacature gezien? Bel het bedrijf eens op, bepaal voor jezelf wat voor jou belangrijk is en vraag daar gericht naar. 

Dit blog delen met je netwerk? Dat mag altijd!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Over Reuma Werkt

Je las een blog van Astrid van de Nieuwenhof van Reuma Werkt. 

Vaker zo’n blog lezen? Meld je dan hier aan voor mijn mails, deze verstuur ik 2x per maand.

Wil jij ook die toffe baan vinden ondanks je reuma? Dat hoef je niet alleen te doen, laat mij je helpen: 

Sluit je aan bij de community

Speciaal voor jou is er de community over werken met reuma. Zodat jij je vragen kunt stellen en kunt overleggen. Sluit je vandaag nog gratis aan.

Over mij: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit blog delen in je netwerk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer blogs

Meer tips ontvangen?

Hulp nodig?

Het vinden van een leuke baan kost tijd. En met reuma lijkt het soms een onmogelijke opgave. Met mijn praktische begeleiding neem je die hobbels, op weg naar een contract, een stuk makkelijker.

×