Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek met reuma

tips voor voorbereiding op sollicitatiegesprek als je reuma hebt

Yes!! Het is je gelukt. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor die toffe baan. Super enthousiast vertel je het tegen vrienden en familie. En dan slaat de spanning toe…. het sollicitatiegesprek. Hell! Bij het idee voel je het al in je maag en je slaapt er slecht van. Want dan zegt dat stemmetje weer ‘ze willen mij toch niet met mijn reuma’. Eerder schreef ik al een blog over je rechten en plichten, waarin ik samen met een juriste uitleg of je het moet vertellen ja of nee. In deze blog 3 tips over hoe je je goed voorbereid op je sollicitatiegesprek als je ervoor kiest om het te vertellen. Want, hoe cliché ook, het is wel waar. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Gelijkwaardigheid

Jij wil heel graag die baan. Heel graag! Je hebt al 34 brieven gestuurd en steeds die afwijzing, zo ontzettend frustrerend. Maar vergeet niet dat een sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer is. Willen ze jou aannemen? Maar ook: wil jij bij ze werken? En ze zouden wel heel stom zijn als ze jou laten lopen, toch? Als je er zo in gaat, dan krijg je een gelijkwaardiger gesprek.

Ik heb zelf wel eens tijdens een gesprek gevraagd of de afdeling waar we overheen liepen, mijn werkplek zou worden. Dat zou het inderdaad worden. Het proces ervoor liep via een werving- en selectiebureau en zij hadden me de functie iets (!) anders voorgesteld. Het leek er niets eens op. Op de afdeling hing een ontzettend steriel sfeer en het enige wat ik dacht: hier ga ik niet gelukkig worden. Tijdens het gesprek dat ook benoemd en aangegeven dat we beter onze tijd niet konden verdoen met het gesprek en ze vriendelijk bedankt. Al voordat ik thuis was, had ik het werving- en selectiebureau aan de lijn, omdat het bedrijf me heel graag wilde aannemen. Uiteraard niet gedaan.

Weet wat je nodig hebt

Ja, je hebt reuma. En ja, dat kan betekenen dat je wat aanpassingen nodig hebt. Zorg dat je die weet van jezelf en benoem ze in het gesprek.

Is het voor jou belangrijk om flexibele werktijden te hebben bijvoorbeeld. Starten tussen 8 en half 10 en werken tot half 5 of 6 uur. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Maar je weet het pas, als je het aangeeft.

Ben jij zo iemand die juist altijd maar doorgaat en en vind je nee zeggen of even stoppen met werken, een rondje gaan lopen echt lastig? (heel herkenbaar!)? Dan wil je een leidinggevende die je soms even die spiegel voor houdt.

Krijg je meer klachten bij lang zitten en is dat op te lossen met een aangepaste stoel? Zorg dan dat je weet wat dat kost. Heb je bij je huidige werkgever ook een aangepaste stoel, misschien kun je die wel overnemen. Is hij ouder dan 5 jaar? Dikke kans dat je huidige werkgever hem in zijn administratie al heeft afgeschreven en voor hem geen waarde meer heeft. En omdat hij helemaal op maat voor jou gemaakt is, is de stoel ook niet handig voor een andere medewerker.

Weet wat je kost (en wat je oplevert!)

Het kan zijn dat, op het moment dat je benoemt dat je reuma hebt, een werkgever denkt ‘shit, dat gaat me geld kosten’. Dat kun je maar beter voor zijn. Het is vaak gebaseerd op gebrek aan kennis over reuma. Geen enkele werkgever zit te wachten op iemand die vaak ziek is. Zieke medewerkers kosten geld namelijk, veel geld. Gemiddeld 300 euro per dag. Maar de vraag is of jij wel zo veel vaker ziek bent dan een andere sollicitant. Je kunt dat ook aangeven als de cijfers in jouw voordeel spreken: was jij de afgelopen 3 jaar 4 dagen ziek. Zeg dat vooral. Bezwaar weggenomen.

Het kan zomaar zijn dat je nieuwe werkgever zelfs subsidie kan krijgen voor je. Ik weet het, je wil niet dat iemand je aanneemt om die reden. Maar het kan wel een argument wegnemen waardoor je niet dat minnetje achter je naam krijgt. Vul het financieel c.v.van te voren in. Dan kun jij die vraagtekens tijdens het gesprek meteen wegnemen.

Door een goede voorbereiding, ga je met meer vertrouwen het gesprek in. En dat wil je!

 

En? Ben je er klaar voor? 

 

Heel veel succes met het sollicitatiegesprek! 

Dit blog delen met je netwerk? Dat mag altijd!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Over Reuma Werkt

Je las een blog van Astrid van de Nieuwenhof van Reuma Werkt. 

Vaker zo’n blog lezen? Meld je dan hier aan voor mijn mails, deze verstuur ik 2x per maand.

Wil jij ook die toffe baan vinden ondanks je reuma? Dat hoef je niet alleen te doen, laat mij je helpen: 

Sluit je aan bij de community

Speciaal voor jou is er de community over werken met reuma. Zodat jij je vragen kunt stellen en kunt overleggen. Sluit je vandaag nog gratis aan.

Over mij: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit blog delen in je netwerk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer blogs

Meer tips ontvangen?

Hulp nodig?

Het vinden van een leuke baan kost tijd. En met reuma lijkt het soms een onmogelijke opgave. Met mijn praktische begeleiding neem je die hobbels, op weg naar een contract, een stuk makkelijker.

×