Lees dit eerst als jij op ‘t punt staat minder te gaan werken met reuma

Je baalt. En niet zo’n beetje ook, je baalt enorm! Zolang als je al werkt heb je 40 uur gewerkt. En dat ging goed. Je wordt blij van het werken. Blij van je collega’s. Niets meer aan doen. 

Toen kreeg je reuma die flink roet in het eten gooit. 

Minder energie, minder concentratievermogen, iedere ochtend zo stijf als je oma van 95. En nog een beetje stijver. Hallo pijn, doei energie. Het besef komt langzaam binnen, dit ga je op deze manier niet volhouden. 

Dagen lig je te piekeren over wat verstandig is. Voor een deel van je contracturen je ziek melden of minder gaan werken? 

Je man heeft een goede baan, met hem heb je al zitten te rekenen en het moet kunnen. Het moet kunnen dat jij iets minder gaat werken. Je wilt kiezen voor je gezondheid. Uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste, toch? 

En laten we wel zijn, je ziek melden en na 2 jaar ziektewet je melden bij het UWV. No fucking way. Jij niet! Jij wil laten zien dat je zonder het UWV kunt. Je hoorde van vriendinnen over hun ervaringen bij het UWV. Het enige dat jij dacht was ‘alles er aan doen om daar weg te blijven’. 

Veel van mijn klanten denken zo. Tot ze beseffen wat de consequenties kunnen zijn, je wordt een medisch afzakkertje. Daar kom je helaas pas achter als het te laat is. Tenminste als niemand het je vertelt.  Heb jij even geluk dat je nu al dit blog leest, nou kun jij de beste keuze voor jou maken. 

Stel: je kiest er nu voor om 1 dag in de week minder te gaan werken. Dat scheelt veel. Maar je reuma is niet weg. Dat gaat ook niet gebeuren. Die ene dag in de week gebruik je voor je fysiotherapie, om je huis schoon te houden, om af te spreken met vriendinnen. En je probeert uit te rusten. 

Dit gaat 3 jaar goed zo, maar je reuma wordt weer actiever. Je zou eigenlijk liever 3 dagen per week willen werken. Dan besluit je om je toch voor dat deel ziek te melden. Uiteindelijk kom je bij het UWV en noemen ze je een medisch afzakkertje. Een wat? Ja, een medisch afzakkertje. 

Wat doen ze bij het UWV. Ze kijken naar je laatstverdiende loon. En dat is gebaseerd op 4 dagen in de week werken. En niet op 5. Helaas voor jou. 

Reken goed uit wat de eventuele consequenties zijn

Reken even met me mee. Je werkte 100%, bent 1 dag in de week minder gaan werken, dus nog 80% aan het werk. Nog 1 dag minder, betekent 60%. Als het UWV daar helemaal in mee gaat, zullen ze je voor 40% arbeidsongeschikt verklaren. Dat is boven de 35%, dus heb je recht op een WIA uitkering. 

Even voor de kritische lezer, ik weet dat je dit ook leest, dit is echt de meest simpele uitleg van de beoordeling he. Ik weet dat er veel haken en ogen aan zitten en het niet zo simpel is en dat het gaat om de loonwaarde. 

Maar goed, even terug naar jouw situatie, omdat je voor die eerste dag zelf je contract hebt aangepast. Nog een keer de berekening. Geen 40% arbeidsongeschikt, maar 8 uur van 32, dus 25%. Zeg maar daaag tegen een eventuele WIA uitkering.

Het UWV is een verzekering

Wat doe jij als er thuis ingebroken is? Nadat je een potje hebt gevloekt en getierd, bel je je verzekering op. Heel normaal toch. “Ik betaal genoeg premie, nou mogen ze een keer uitkeren!”. Wat ik eigenlijk wil zeggen: het UWV is de verzekering voor als je niet (volledig) kunt werken. 

We wonen in Nederland waar we een goed sociaal vangnet hebben. Hoe nobel het ook van je is om je niet ziek te melden. Als je door je gezondheid je werk (deels) niet meer kunt doen, ben je daarvoor verzekerd. En die verzekering wordt geregeld door het UWV. En een deel van de premie heb je zelf ook al jaren betaald. Zo simpel is het. Maak er gebruik van

 

Bij het UWV werken ook maar mensen

Ik schreef al over de horrorverhalen die rondgaan over het UWV. Dat houdt jou ook tegen om je ziek te melden. Maar zal ik je een geheimpje vertellen? 

De mensen die bij het UWV werken, poepen ook op het toilet. Het zijn mensen, net als jij en ik. Zij ontvangen iedere maand hun salaris en gaan daarvan op vakantie met de auto over de Route Soleil naar Frankrijk. 

Laat je niet afschrikken door alle horrorverhalen. Iedere situatie is anders. 

Is dit nou 1 grote promo om je ziek te melden? Nee, graag kijk ik met je wat er nog mogelijk is waardoor je je werk met reuma wel volhoudt. Maar als het niet gaat, dan weet je nu wel wat je kunt doen om te voorkomen dat je een medisch afzakkertje wordt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Over Reuma Werkt

Je las een blog van Astrid van de Nieuwenhof van Reuma Werkt.

Vaker zo’n blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn mails, deze verstuur ik 2x per maand. Als bonus ontvang je mijn 24 pagina’s tellende magazine over Samen Werken met reuma gratis erbij. 

Weg met de stress en onzekerheid rond je ziektetraject?  Laat mij je helpen: 

Sluit je aan bij de community

Speciaal voor jou is er de community over werken met reuma. Zodat jij je vragen kunt stellen en kun kunt overleggen met anderen die weten waar jij het over hebt. In alle veiligheid. Sluit je vandaag nog gratis aan.

Over mij 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit blog delen in je netwerk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer blogs

Meer tips ontvangen?

Hulp nodig?

Ik help je met onafhankelijk en eerlijk advies, zodat jij de juiste besluiten neemt.

×