Hoe hou je balans met reuma in coronatijd?

hoe hou je balans in coronatijd met reuma

Hoe het mijn eigen gezondheid gaat? Die vraag krijg ik de afgelopen dagen veel van mensen om mij heen. Ik neem jullie kort mee in een kijkje in mijn eigen keuken en geef tips hoe je nu kunt handelen als je een medewerker hebt die in de risicogroep zit.

Het antwoord op de vraag is net zo makkelijk als dat het complex is. Het korte antwoord is namelijk: balans houden. Het complexe antwoord zit hem in de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Even terug naar mij zelf. De bewuste maandag na de eerste grote persconferentie  heb ik thuis gewerkt, muren kwamen op mij af. Ik heb thuis geen goede werkplek en dat gecombineerd met wat stress… ieder uur nam de pijn toe. Tijd voor actie! De situatie verandert, dus mijn balans verandert. Dan ga ik zelf kijken hoe ik die verandering op ga vangen. Doe ik dat niet, weet ik dat het verder fout gaat en mijn reuma alleen maar heftiger wordt

Belastbaarheid is wat iemand aan kan, belasting is wat iemand doet

Om te beginnen bij de belastbaarheid. Wat ik al aangaf, de stress neemt toe. Niet alleen bij mij, bij velen. Dat ongemakkelijke gevoel, onheilspellend. “Hoe lang gaat dit duren? Wat gaat er nog meer op ons af komen?” Geen idee. Dan weet ik dat ik mijn verhaal kwijt moet kunnen om te relativeren. Ik bel een vriendin en vertel hoe het echt met me gaat en het lucht op. Fijn! En ik ben meteen gestopt met het nieuws continu willen volgen. Eén keer per dag is meer dan voldoende. Daarmee ook een focus op positiviteit, zonder het negatieve dat er is te bagataliseren.

Mijn voeding, tja heel eerlijk daar had ik de laatste tijd te weinig aandacht voor. Ik koos vaak voor ‘even snel’. Dat moest nu veranderen. Iedere dag vers koken, ontbijt en goede lunch. Voor iedereen is dit anders. Maar als je eerlijk bent, is er altijd wel iets waar verbetering mogelijk is.

Ritme. Ook zo iets waar je zelf invloed op hebt en wat invloed heeft op belastbaarheid. Goed ritme, betekent meer aan kunnen. Dus, iedere dag om 9 uur aan het werk. Langer uitslapen helpt echt niet! Maakt alleen maar vermoeider. Om uurtje of 5 naar huis (voor corona tijd werkte ik regelmatig ’s avonds door!). Heel goed om deze ook na corona er maar in te houden. Waar ik normaal rond half 11 ga slapen doe ik dat nu een uur eerder. Op deze manier pak ik meer rust.

Dan de belasting. Door dat ik mijn ritme aan pas, doe ik automatisch ook minder. Ik maak keuzes, wat moet echt nu en wat kan wachten? Stiekem kan er heel veel wachten! Altijd fijn dat besef.

Dit blog delen met je netwerk? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Over Reuma Werkt

Je las een blog van Astrid van de Nieuwenhof van Reuma Werkt.

Vaker zo’n blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn mails, deze verstuur ik 2x per maand. Als bonus ontvang je mijn 24 pagina’s tellende magazine over Samen Werken met reuma gratis erbij. 

Wil jij ook je werk volhouden op een manier die bij jou past mét je reuma?  Dat hoef je niet alleen te doen, laat mij je helpen: 

Sluit je aan bij de community

Speciaal voor jou is er de community over werken met reuma. Zodat jij je vragen kunt stellen en kun kunt overleggen met anderen die weten waar jij het over hebt. In alle veiligheid. Sluit je vandaag nog gratis aan.

Over mij 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer blogs

Meer tips ontvangen?

Hulp nodig?

Je hoeft het niet alleen te doen. Laat mij je helpen. Zodat jij weer energie over hebt na een werkdag.

×