Jij en je bedrijfsarts in de ideale situatie: utopie of haalbaar?

Jij en je bedrijfsarts in de ideale situatie: utopie of haalbaar?

ideale situatie tussen jou en je bedrijfsarts: een utopie of haalbaar?

De bedrijfsarts. Je hebt ze nou eenmaal nodig. Zeker als je niet volledig aan het werk bent, krijg je af en toe een oproep om op het spreekuur te komen. Te vaak zie ik ook bij mijn klanten dat het alleen zo gaat. Je krijgt een oproep, je meldt je bij de bedrijfsarts en het wordt gezien als een verplicht iets en de bedrijfsarts wordt betaald door je werkgever, dus heel veel verwacht je er niet van. En dat is zonde wat mij betreft. Hoe kan het anders? In dit blog schets ik een ideale situatie. Een utopie of mogelijk?

 

Preventief naar de bedrijfsarts

Je werkt nu 6,5 jaar bij deze werkgever. Bij het inwerken heb je een personeelsgids toegestuurd gekregen. Daarin staat ook dat je altijd een afspraak kunt maken met een bedrijfsarts. Dit werd ook nog uitgelegd tijdens het eerste gesprek dat je had met de HR medewerker. En hoe fijn: je leidinggevende ontvangt er niet meteen een terugkoppeling van.

3 Jaar geleden heb je de diagnose reumatoïde artritis gekregen. In het begin was het zoeken naar de juiste balans bijvoorbeeld, maar op het werk merkte ze er weinig van. Ja, daar deed je dan ook alles aan om dat voor elkaar te krijgen. (Echt alles! Liever ‘s avonds na je werkdag gesloopt op de bank dan dat je een keer om hulp zou vragen. En minder doen natuurlijk al helemaal niet!) Omdat je wist van de mogelijkheid om preventief bij de bedrijfsarts langs te gaan doe je dat. Het kan nooit kwaad dat hij op de hoogte is van je situatie. Je hebt gebeld en kon gelukkig snel terecht.

De bedrijfsarts is blij dat je gekomen bent en jullie samen hebben een goed gesprek gehad. Je had het gesprek ook voorbereid door voor jezelf op te schrijven wat je van het gesprek en van je bedrijfsarts verwacht, die vraag kan je verwachten natuurlijk. Tijdens het gesprek heb je meteen een aantal handige tips gekregen waarmee jij makkelijker je werk vol kunt blijven houden. Wat dat is jullie gezamenlijk doel: van jou, van je bedrijfsarts en ook van je werkgever. Hoe nu verder? Samen spreken jullie af om 2x per jaar een afspraak te hebben. Jullie APK-gesprekje.

En nu 3 jaar later…

De afgelopen 3 jaar hebben jullie de APK gesprekken steeds gedaan. Heel fijn ook dat je steeds dezelfde bedrijfsarts had. Hij is blijven werken waar hij zat en je werkgever is niet gewisseld van arbodienst. 

Maar werken wordt steeds zwaarder, je gezondheid gaat achteruit. Damn! Hoe klote, maar het zijn wel de feiten. Je medicatie werkt niet optimaal meer en je moet bijsturen. Maar hebt even geen idee hoe je je werk volhoudt. Vooral de vermoeidheid. Echt, hou op! 

Het volgende APK-gesprek staat pas over 3 maanden weer gepland en dat vind je te lang duren, dus je belt om een afspraak eerder in te plannen. En dat kan! Twee weken later heb je de afspraak.

Ook nu weer heb je jezelf voorbereid door en aantal zaken op te schrijven:

  • wat is je verwachting van het gesprek?
  • wat verwacht je van je bedrijfsarts?
  • welke medicijnen slik je op het moment (en de dosering!)
  • op welk moment heb je het meeste last van de vermoeidheid?

Samen bespreken jullie wat je nodig hebt en wat je kunt doen om je werk toch vol te houden. Jullie kijken samen naar hoe je je werk nu invult en welke aanpassingen daarin mogelijk zijn. Met jouw toestemming bespreekt de bedrijfsarts je situatie ook met je reumatoloog. Met een kleine aanpassing in je medicatie kun je weer verder.

Over een maand hebben jullie een telefonische afspraak ingepland om te kijken of de aanpassingen het effect hebben wat je wil en vanuit daar kijken jullie verder.

Utopie of haalbaar?

Klinkt dit voor jou als een sprookje en denk je dat het niet haalbaar is? Het helpt vaak om te beseffen dat de bedrijfsarts er is om jou te helpen, niet om je te pesten. Echt niet. En heb je er wel één waar je geen goede klik mee hebt, bespreek dat dan ook. Het zijn ook maar mensen. Misschien ben je inderdaad wel beter af bij een collega. Maar hoe cliché ook, als jij van te voren al bedenkt ‘ik heb er geen vertrouwen in’, dan wordt het ook verdomd lastig om een goede samenwerking te hebben. En die samenwerking vanuit vertrouwen is nou net wel wat nodig is om verder te komen.

Dit blog delen met je netwerk? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Over Reuma Werkt

Je las een blog van Astrid van de Nieuwenhof van Reuma Werkt.

Vaker zo’n blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn mails, deze verstuur ik 2x per maand. Als bonus ontvang je mijn 24 pagina’s tellende magazine over Samen Werken met reuma gratis erbij. 

Wil jij ook je werk volhouden op een manier die bij jou past mét je reuma?  Dat hoef je niet alleen te doen, laat mij je helpen: 

Sluit je aan bij de community

Speciaal voor jou is er de community over werken met reuma. Zodat jij je vragen kunt stellen en kun kunt overleggen met anderen die weten waar jij het over hebt. In alle veiligheid. Sluit je vandaag nog gratis aan.

Over mij 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer blogs

Meer tips ontvangen?

Hulp nodig?

Je hoeft het niet alleen te doen. Laat mij je helpen. Zodat jij weer energie over hebt na een werkdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×