Reuma op de werkvloer: 7 tips om meer begrip te krijgen

blog met 7 tips om meer begrip van je collega's te krijgen als je reuma hebt

Begrijpen jouw collega’s jou? Of voel je je behoorlijk onbegrepen? En heb je het idee dat je er alleen voor staat. Je bent daarin niet de enige. 52% van de werkende met reuma ervaart onbegrip. Dat voelt vaak best eenzaam en ook frustrerend. Herken je dat? Hieronder een stappenplan om meer begrip te krijgen van je collega.

1. Kies voor openheid

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar aan mij zie je niet dat ik reuma heb. Oké, niet helemaal waar, want ik heb orthopedische schoenen. Een kenner ziet het dat ze aangepast zijn. Maar hoe vaak ik niet de reactie heb gehad ‘Gaaf Astrid, waar heb je die schoenen vandaan?’. Terwijl ik ze het liefst aan niemand laat zien en de tijd van jurkjes ver achter me ligt.

Maar terug waar we het over hadden, niemand ziet dus iets aan je. Als jij niet open bent over het feit dat je reuma bent, wordt begrepen worden heel lastig.

2. Leg het uit

Wist jij toen je de diagnose reuma kreeg, meteen wat het was? Denk het niet he. Waarschijnlijk heb je uitleg gehad van een reumaverpleegkundige of bijvoorbeeld je fysiotherapeut. En je hebt het zelf ondervonden. Ik zal heel eerlijk zeggen, toen ik voor het eerst hoorde dat ze dachten dat ik reuma had…. ik heb mijn fysiotherapeut nog nooit zo hard uitgelachen! Hoezo ik? Reuma, dat is toch die ziekte die oude mensen hebben en dan met kromme vingers? Ik had last van mijn heupen op dat moment. Dus… reuma, nee joh dat heb ik niet.

Vertel wat reuma is. En begin dan met de uitleg dat reuma alleen maar een verzamelnaam is. Reuma zelf is niets. Welke aandoening heb jij? Of misschien wel meerdere aandoeningen? Vertel het. En nee, vertellen is niet hetzelfde als klagen. Hou het in deze stap bij de feiten. Vind je het zelf moeilijk om het te vertellen? Snap ik. Vond ik in het begin ook. Precies om deze reden heb ik het magazine Samen Werken met Reuma gemaakt.

Stuur het rond naar je collega’s of naar een specifieke collega waar je geen begrip van krijgt.

Wat je ook kunt doen, is aan je leidinggevende vragen om in een vergadering waar je belangrijkste collega’s zijn, een kwartier van de tijd te gebruiken uit te leggen wat het is en wat het voor jou betekent. Misschien even een drempel over, want kan behoorlijk spannend zijn. Maar, als je het hebt gedaan, zul je merken dat het makkelijker wordt om erover te praten met elkaar.

Ook heb ik wel eens de vraag aan een collega gesteld of ze ooit een slijmbeursontsteking had gehad. Ja, mooi dan weet je hoeveel pijn dat doet. Doe de pijn keer 3 en dat iedere dag, dan heb je ongeveer de pijn die jij ervaart.

3. Geef aan wat het voor jou betekent

In de vorige stap heb je meer uitgelegd wat reuma is. Maar dat zegt nog niets over wat het voor jou betekent. Ook ik heb de opmerkingen ‘ga dan een keer op tijd naar bed als je zo moe bent’ en ‘blijf dan gewoon onder je grens, zo moeilijk is dat toch niet’ naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Tot ik vertelde dat ik gemiddeld 3 uur per nacht sliep en heel blij was als ik maar 2 keer ‘s nachts mijn bed uit hoefde om wat te bewegen, omdat ik anders niet verder kon slapen. Dat het vaker 3 of 4 keer is. Iedereen heeft wel eens een gebroken nacht, maar als jij vertelt dat dat jouw standaard is, dan wordt het duidelijker voor je collega.

4. Geef aan wat je nodig hebt

Op sommige momenten wil je hulp, andere momenten wil je juist met rust gelaten worden. Allemaal heel logisch. Maar ook dat ziet niemand aan de buitenkant. Zou wel tof zijn trouwens, T-shirts met daarop gedrukt “laat me met rust, ik heb pijn”. Zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Mensen houden nou eenmaal van duidelijkheid, geef ze die dan. Duidelijkheid is niet het synoniem van onvriendelijkheid. Je kunt op een vriendelijke manier duidelijk zijn. “Wil je me even helpen met deze doos tillen, want dat lukt me zelf anders niet” of geef aan dat je iets vaker een rondje gaat lopen, zodat je je werkdag beter kunt volhouden.

5. Probeer ook begrip te hebben voor je collega

Zeker in je begintijd van je reuma is het zoeken. Zoeken naar balans. Zoeken naar de juiste medicatie. Dat kan ook betekenen dat je nog wat vaker uitvalt en daarmee iets minder betrouwbaar bent. Dat is niet erg, maar soms is het wel zo. Kan zomaar zijn dat de werkdruk daardoor bij je collega’s op die momenten hoger wordt. Want ja, het werk moet wel af. Moet je je daar schuldig over voelen? Zeker niet, je kunt er zelf niets aan doen namelijk. Maar even de vraag aan je collega stellen of zij het nog redt mag best en ook de vraag stellen wat zij nodig heeft kan zomaar een verfrissend effect hebben. Uiteindelijk moeten jullie het samen doen. Je wil begrip en je geeft begrip.

6. Praat eens met de vertrouwenspersoon op je manager op je werk (of je bedrijfsarts)

Helpt dit allemaal onvoldoende? Balen! Wat minder begrip = extra stress = extra pijnklachten. Damn, dat wil je niet! Maar je werkgever ook niet. Echt niet. Overleg het eens met hem. Bespreek wat het onbegrip met jou doet, wat het effect op de werkvloer is en ook hier weer waar je behoefte aan hebt. Begrijpt juist je manager je niet? Dan heb je nog de optie om het te bespreken met een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf. Ook kun je voor een preventief consult naar de bedrijfsarts gaan. Deze werken met vertrouwelijkheid en hoeven geen terugkoppeling aan je werkgever te geven. Maar kunnen wel goed met je meedenken.

7. Is dit makkelijk? Nee. Is het de moeite waard? Ja!

Realiseer je dat het voor veel mensen zoeken is en ongemakkelijk om om te gaan met mensen die anders zijn. De norm is nog steeds dat alles optimaal functioneert, dat je compleet gezond bent. Er wordt gelukkig steeds meer gesproken over inclusiviteit. Maar er is een weg te gaan. Dat is precies de reden dat ik het magazine Samen Werken Met Reuma heb gemaakt. 

Het magazine is bedoeld voor jou en de mensen op je werk om je heen. Zodat je dichterbij elkaar komt, minder onbegrip hebt.

Dit blog delen met je netwerk? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Over Reuma Werkt

Je las een blog van Astrid van de Nieuwenhof van Reuma Werkt.

Vaker zo’n blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn mails, deze verstuur ik 2x per maand. Als bonus ontvang je mijn 24 pagina’s tellende magazine over Samen Werken met reuma gratis erbij. 

Wil jij ook je werk volhouden op een manier die bij jou past mét je reuma?  Dat hoef je niet alleen te doen, laat mij je helpen: 

Sluit je aan bij de community

Speciaal voor jou is er de community over werken met reuma. Zodat jij je vragen kunt stellen en kun kunt overleggen met anderen die weten waar jij het over hebt. In alle veiligheid. Sluit je vandaag nog gratis aan.

Over mij 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Meer blogs

Meer tips ontvangen?

Hulp nodig?

Je hoeft het niet alleen te doen. Laat mij je helpen. Zodat jij weer energie over hebt na een werkdag.

×